Istoricul Parohiei Dancas

Istorie Iulie 6, 2012

Satul Dancaş face parte din cele 13 sate ale comunei Miroslava. Este aşezat la cca. 6 km. de Municipiul Iaşi, fiind aşezat între satele Horpaz, Ciurbeşti şi Corneşti. Accesul se poate face pe două căi: pe DN 248 (şoseaua Iaşi – Ciurea), prin satele Horpaz şi Ciurbeşti sau pe DN 248A (şoseaua Iaşi – Voineşti), prin satele Miroslava şi Balciu.

Deşi este atestat încă din anul 1820, este singurul sat din comuna Miroslava care nu are încă o biserică. Acest lucru este cauzat şi de numărul mic de locuitori: cca 177 în 60 de case locuite permanent.

În anul 1999, pe 13 martie, Preasfinţitul Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Calinic Botoşăneanul, însoţit de Pc. Pr. Protopop Constantin Andrei şi Pc. Pr. Romeo Ungureanu, a sfinţit locul unde se va înălţa biserica.

            Până în anul 2002, parohia Dancaş a fost suplinită de către Pc. Pr. Romeo Ungureanu de la Parohia Ciurbeşti. Începând cu acest an, până în 2011, parohia Dancaş a fost suplinită de către Pc. Pr. Adrian Amaziliţei de la Parohia Horpaz.

            În anul 2011, pe 26 iunie, Înaltpreasfinţiul Părinte Mitropolit TEOFAN a hirotonit preot pe seama Parohiei cu hramul Sf. Împ. Constantin şi Elena din Dancaş pe Pc. diacon Claudiu Constantin Gheorghiasa.

            Prima Sfântă Liturghie cu arhiereu din istoria Parohiei Dancaş a avut loc pe 19 iunie 2011 atunci când, Preasfinţitul Episcop-Vicar, Calinic Botoşăneanul a hirotonit întru diacon pe tânărul Claudiu Constantin Gheorghiasa.

            În prezent se fac demersuri pentru începerea construcţiei bisericii parohiale.